Moni energiafirma maksaa nyt vitkuttelusta: käynnissä ennennäkemätön kaaos

Energia-ala on historiallisessa muutoksessa. Vihreä siirtymä ja sääntelyn kiristyminen ovat kiihtyneet jo vuosia, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan laittoi muutokseen uutta vauhtia. Energiayhtiöiden on tärkeää analysoida vaihtoehtojaan pitkällä tähtäimellä, yli tämän hetken ajattelua dominoivien muutosten, sanoo VALORin osakas Raine Vammelvirta.

Energiayhtiöt elävät historiallisessa turbulenssissa. Geopolitiikka nostaa rajusti fossiilisten polttoaineiden hintaa, asiakkaat vaativat puhtaampaa energiaa ja päästöoikeuksien hinnat nousevat. Samaan aikaan koko toimialalla on valtava investointitarve vihreämpään energiaan ja lämpöön.

”Asiakkailla on yhä tiukempia vaatimuksia energian ja lämmön päästöttömyydestä, koska niiden vaikutus kokonaispäästöihin on erittäin merkittävä. Osa asiakkaista on valmiita tekemään huomattavia investointeja päästöjensä vähentämiseksi”, sanoo VALORin osakas Raine Vammelvirta.

Esimerkiksi Oulun Ritaharjuun valmistuu tänä keväänä Osuuskauppa Arinan uusi S-Market, joka tuottaa lauhdelämmöstä päästötöntä energiaa kaukolämpöverkkoon.

VALORin analyysin mukaan Ritaharjun S-Market mahdollistaa jopa 3 gigawattitunnin päästöttömän lämmöntuotannon.

Raine Vammelvirta

Energiayhtiöillä edessään isot investoinnit – riittävätkö resurssit?

Markkinan myllerrys ajaa energiayhtiöitä isoihin investointeihin. Samoilla apajilla on nyt moni yritys. Seurauksena investointien hinnat nousevat eikä kapasiteettia riitä kaikille. Haastava yhtälö uhkaa hidastaa vihreää siirtymää.

”Yritykset ovat puun ja kuoren välissä. Asiakkaat painostavat investointeihin, mutta kustannukset ovat karkaamassa käsistä”, sanoo Vammelvirta.

Energiayhtiöt joutuvatkin nyt tähtäämään liikkuvaan maaliin. Vaaditut investoinnit ovat valtavia, ja hinnannousut vaikuttavat kannattavuuslaskelmiin vielä vuosikymmenten päähän.

VALORin Vammelvirta huomauttaa, että tällaisessa myllerryksessä ei voi jäädä paikoilleen. Nopeasti muuttuvassa tilanteessa on kylmäpäisesti luotava suunnitelma pitkälle tulevaisuuteen.

”Turbulenssia riittää varmasti tulevillekin vuosille. Suunnittelun tiekartan on syytä ulottua kymmenien vuosien päähän, vaikka tällaisessa tilanteessa olisikin kiusallisen houkuttelevaa rajoittaa horisontti lyhyeen tähtäimeen. Energiayhtiöillä onkin nyt poikkeuksellisen suuri tarve systemaattiselle ja visionääriselle suunnittelulle”, Vammelvirta sanoo.

Viivyttelijöillä pitkä takamatka kirittävänä

Eturivin kulkijat ovat vähentäneet päästöjä ja hyödyntäneet uusia teknologioita jo kauan. Sitten on niitä, jotka lähtevät muutokseen pitkältä takamatkalta.

”Odottaminen on ollut monelle yhtiölle erittäin kallis valinta. Valinta näkyy päästöoikeus- ja polttoainelaskuissa, ja varmasti myös menetettynä myyntinä”, Vammelvirta sanoo.

Isossa kuvassa Suomea auttaa, että päästöjä on leikattu jo aiempina vuosina. Sähkö- ja lämpölaitosten hiilidioksidipäästöt ovat Suomessa pudonneet 30 prosenttia muutaman vuoden välein.

Kuin 1970-luvun öljykriisi

Vaikka ilmasto on yhä energia-alan pääteema, on kevät tuonut mukanaan myös geopoliittista turbulenssia. Yksi esimerkki geopolitiikan vaikutuksesta suomalaiseen energia-alaan löytyy metsäteollisuuden sivuvirroista, joita suomalaiset energiayhtiöt ovat tottuneet hyödyntämään. Nyt raaka-aineen tuonti vähenee, ja metsäteollisuuskin käyttää itse sivuvirtansa tarkemmin.

”Aiemmin energiayhtiöt saivat haketta Venäjän Karjalasta, josta metsäteollisuus toi muutenkin raaka-ainetta. Nyt tämä virta on katkennut. Metsäteollisuuden omat sivuvirtahankkeet aiheuttavat nyt ja tulevaisuudessa niukkuutta poltettavasta materiaalista, ja tämä heijastuu myös hintaan ja kilpailuun niistä”, Vammelvirta sanoo.

Vammelvirta pitää energia-alan murrosta historiallisena. Hän vertaa sitä 1970-luvun öljykriisiin.

”Näin isossa myllerryksessä toimijat myös jakavat markkinaa uusiksi. Siinä pärjää vain uudistuva yhtiö.”

Mikä VALOR?

Tinkimätön neuvonanto nosti VALORin arvostetuimpien konsulttien joukkoon

VALOR on yksi liikkeenjohdon strategisen konsultoinnin merkittävistä toimijoista Suomessa. Yrittäjävetoinen noin 40 asiantuntijan toimisto on koonnut riveihinsä alan taitavimpia osaajia. Valorilaiset toteavat intohimon asiakkaan menestykseen olevan keskeinen heitä yhdistävä arvo.

Yhtiön keskimääräinen vuosittain kasvu viimeisen viiden vuoden aikana on ollut kaksinumeroista. VALORin mukaan kasvun taustalla on ennen kaikkea asiakaslähtöinen ajattelu. Alun perin boutique-konsulttifirmaksi suunniteltu yhteisö on noussut vaativassa konsultointimarkkinassa alkuperäisiä tavoitteita suuremmaksi.

VALOR yhdistää liikkeenjohdon konsultoinnin ja investointipankkitoiminnan. Toiminnot tukevat toisiaan, ja ainutlaatuinen yhdistelmä auttaa luomaan kestävää arvoa.